Chrom – pierwiastek niezbędny w przemianach glukozy we krwi

Chrom uzupełnia działanie insuliny, hormonu, który transportuje glukozę zawartą we krwi do komórek.  Kiedy organizm ma wystarczająco dużo chromu, wykorzystuję insulinę i stężenie glukozy we krwi utrzymuje się na dobrym poziomie....

Dieta oparta na kapuście

Kapusta… kiedyś przysmak biedoty, dziś jest przyrządzana na różne, nawet bardzo wyrafinowane sposoby, podawana na przyjęciach i w restauracjach. Dzisiaj lepiej też potrafimy wykorzystać jej walory zdrowotne, a dzięki przyprawom, jak...

Pestki dyni - na prostatę i... trądzik

Pestki dyni zawierają olej bogaty w fitosterol – cucurbitasterol, sole mineralne, błonnik, a także niewielkie ilości enzymów, żywic, cukrów i związków białkowych. Posiadają witaminy z grupy B i witaminę A i E. Znajdują się w nich...

Koper włoski - poprawia trawienie

Koper włoski stymuluje wydzielanie soku żołądkowego, zmniejsza napięcie mięśni gładkich przewodu pokarmowego oraz pobudza ruchy perystaltyczne jelit. Ma właściwości wiatropędne, łagodzi ból wywołany wzdęciami i przywraca...

Kefir, jogurt, maślanka - kwas mlekowy na dobre trawienie

Kwas mlekowy dzięki swoim właściwościom probiotycznym wspomaga pracę jelit, wzmacnia odporność, pomaga zwalczać zaparcia.Gdy naturalna flora bakteryjna ulega zaburzeniom na skutek złej diety, liczba bakterii kwasu mlekowego zmniejsza...

Miód – wszechstronny środek leczniczy

Miód jest wysoce cenionym środkiem leczniczym. Jego właściwości zdrowotne były znane już w bardzo odległych czasach. Już 1550 lat p.n.e. zalecany był jako środek moczopędny, przeczyszczający, wzmacniający siły, w chorobach...

Olej rzepakowy - bogactwo kwasów Omega

Rzepak jest podstawową rośliną oleistą uprawianą w Polsce na szeroką skalę. Rzepak jest niekiedy pięknie nazywany „oliwką północy”. Dlaczego? Otóż: cechą charakterystyczną oliwy z oliwek jest bardzo wysoka zawartość...

Orkisz - cudowne ziarno

Orkisz jest jedną z niewielu roślin niemal w całości przyswajanych przez organizm człowieka. Orkisz był już uprawiany w starożytnym Egipcie, Azji i Europie. W kilku miejscach wspomina o nich Stary Testament: „Weź sobie pszenicy i...

Otręby owsiane – pożywne, odżywcze, bogate w kwas linolowy

Wartość odżywcza i energetyczna owsa jest duża, zawiera 2-3 razy więcej tłuszczu w porównaniu do innych zbóż. Tłuszcz ten składa się z w 40 % z kwasu linolowego (zapobiega sklerozie, szczególnie zalecany w diecie starszych osób),...

Ograniczyć apetyt na słodycze

Masz chęć na słodycze? Wprost nie możesz się oprzeć? Sięgnij po chrom! Ten mikroelement ogranicza apetyt na słodycze. Wystarczy sięgac po pieczywo razowe, pełnoziarniste, by nie cierpieć na brak chromu. W praktyce medycznej raczej...