Chrom uzupełnia działanie insuliny, hormonu, który transportuje glukozę zawartą we krwi do komórek. Kiedy organizm ma wystarczająco dużo chromu, wykorzystuję insulinę i stężenie glukozy we krwi utrzymuje się na dobrym poziomie....
Kapusta… kiedyś przysmak biedoty, dziś jest przyrządzana na różne, nawet bardzo wyrafinowane sposoby, podawana na przyjęciach i w restauracjach. Dzisiaj lepiej też potrafimy wykorzystać jej walory zdrowotne, a dzięki przyprawom, jak...
Pestki dyni zawierają olej bogaty w fitosterol – cucurbitasterol, sole mineralne, błonnik, a także niewielkie ilości enzymów, żywic, cukrów i związków białkowych. Posiadają witaminy z grupy B i witaminę A i E. Znajdują się w nich...
Kwas mlekowy dzięki swoim właściwościom probiotycznym wspomaga pracę jelit, wzmacnia odporność, pomaga zwalczać zaparcia.Gdy naturalna flora bakteryjna ulega zaburzeniom na skutek złej diety, liczba bakterii kwasu mlekowego zmniejsza...
Miód jest wysoce cenionym środkiem leczniczym. Jego właściwości zdrowotne były znane już w bardzo odległych czasach. Już 1550 lat p.n.e. zalecany był jako środek moczopędny, przeczyszczający, wzmacniający siły, w chorobach...
Rzepak jest podstawową rośliną oleistą uprawianą w Polsce na szeroką skalę. Rzepak jest niekiedy pięknie nazywany „oliwką północy”. Dlaczego? Otóż: cechą charakterystyczną oliwy z oliwek jest bardzo wysoka zawartość...
Orkisz jest jedną z niewielu roślin niemal w całości przyswajanych przez organizm człowieka. Orkisz był już uprawiany w starożytnym Egipcie, Azji i Europie. W kilku miejscach wspomina o nich Stary Testament: „Weź sobie pszenicy i...
Wartość odżywcza i energetyczna owsa jest duża, zawiera 2-3 razy więcej tłuszczu w porównaniu do innych zbóż. Tłuszcz ten składa się z w 40 % z kwasu linolowego (zapobiega sklerozie, szczególnie zalecany w diecie starszych osób),...
Masz chęć na słodycze? Wprost nie możesz się oprzeć?
Sięgnij po chrom!
Ten mikroelement ogranicza apetyt na słodycze. Wystarczy sięgac po pieczywo razowe, pełnoziarniste, by nie cierpieć na brak chromu.
W praktyce medycznej raczej...