Chrom uzupełnia działanie insuliny, hormonu, który transportuje glukozę zawartą we krwi do komórek. Kiedy organizm ma wystarczająco dużo chromu, wykorzystuję insulinę i stężenie glukozy we krwi utrzymuje się na dobrym poziomie.
Objawami niedoboru chromu w organizmie jest nietolerancja glukozy, której objawami są hiperglikemia oraz cukromocz. Niedobory chromu mogą być jednym z żywieniowych czynników przyczyniających się do rozwoju cukrzycy i choroby niedokrwiennej serca. Warto pamiętać o tym, że chrom jest wydalany z organizmu, gdy jemy więcej słodyczy. Dlatego – należy ograniczyć słodycze lub: przyjmować chrom.
Naukowcy uważają, że zalecana dzienna dawka chromu wynosi od 40 do 160 mcg.
Należy uważać, bo nadmierna podaż chromu szczególnie w preparatach farmaceutycznych, może doprowadzić do zmian na skórze i błonach śluzowych. Towarzyszy temu utrata wagi ciała, owrzodzenie żołądka, uszkodzenie wątroby. Przyjmujemy chrom raczej pod kontrolą lekarza lub dietetyka.
W 100 gramach pożywienia.
Chrom występuje także w drożdzach spożywczych, kukurydzy, kaszy oraz wołowinie.