Melisa - słodycz łagodności

MelisaMelisa lekarska (Melissa officinalis)

Jest to gatunek byliny z rodziny jasnowatych. Inne nazwy to: matecznik, starzyszek, rojownik, cytrynowe ziele. Dziko rośnie w Azji, Europie Południowej i w Afryce Północnej. Uprawiana jest na całym świecie, także w Polsce.

"Mel", to znaczy miód po łacinie, czyli słodycz, przyjemność. Melisę zalecano w ludowej medycynie na rozdygotane nerwy. Już od 1611 roku produkowany był lek o nazwie "Eau de melisee des carmes". Była to po prostu nalewka ze świeżych liści melisy, skórki cytrynowej, korzenia arcydzięgla z dodatkiem cynamonu, gałki muszkatołowej, kolendry i gożdzików. Lek ten leczył melancholię i uspokajał. Paracelsus - lekarz szwajcarski nazwał melisę "eliksirem życia"

Charakterystyka melisy

Rośnie do wysokości nawet 60 cm, a niektóre gatunki nawet do 90 cm. Łodyga gałęzista, owłosiona, wydziela silny, cytrynowy zapach. Liście jajowate w kolorze ciemnej zieleni lub żółto-zielone karbowane po brzegach. Kwiaty na wiosnę i latem rozkwitają w miejscach połączeń z łodygą w kiście jasno-różowych lub białych kwiatków.

Substancje lecznicze

Olejek eteryczny, flawonoidy, fenolokwasy, triterpeny, śluzy, gorycze, sole mineralne, witamina C.

Działanie

  • uspokajające,jest lekiem na bezsenność, depresje, bóle głowy
  • pobudzające trawienie, żółciopędne, żółciotwórcze
  • antyseptyczne
  • rozkurczowe
  • hamuje rozwój grzybów, wirusów i bakterii - polecana na opryszczkę
  • pobudzające wydzielanie pokarmu u kobiet karmiących

Olejek eteryczny, który działa uspokajająco znajduje się we włoskach gruczołowych melisy. Surowiec, aby miał odpowiednie działanie musi być świeży, nie podlegać obróbkom. Musi być odpowiednio suszony i przechowywany. Olejki zawarte w roślinie ulatniają się, więc złe przygotowanie lub przechowywanie sprawia, że używamy bezwartościowych składniki. Dlatego należy zaopatrywać się w zioła w wyspecjalizowanych sklepach zielarskich lub aptekach.

Inne zastosowanie melisy

  • do produkcji kosmetyków
  • w przemyśle spożywczym

Świeże liście melisy nadają się do sałatek i różnych marynat. Dobrze komponują się z rybami, majonezem i kiszoną kapustą.

Gdzie kupić melisę?

Melisa jest dostępna niemal we wszystkich tradycyjnych aptekach i sklepach zielarskich. W formie herbatek i suszonych liści na wagę znajdziemy ją w wielu aptekach i sklepach internetowych oraz na Allegro. Dobrej jakości surowiec możemy zamówić w sklepie krainaziol.pl (cena około 11zł / 100 g).

Przepisy

Kąpiel z liści melisy na problemy z zasypianiem

Składniki: 10 łyżek liści melisy, 4 szklanki wody

Przygotowanie:
Liście melisy zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia. Następnie odstawiamy na 10 minut i przecedzamy. Tak przygotowaną miksturę dodajemy do wanny z wodą.

Sok ze świeżych lisci melisy

Dorośli mogą stosować 2-4 łyżki stołowe dziennie, dzieci 2-3 łyżeczki. Sok można przygotować w wyciskarce lub ręcznie. Soku z ziół nie można przygotować przy pomocy sokowirówki. Do ręcznego przygotowania soku potrzebujemy: tarkę miseczkę, gęste sitko i gawałek gazy. Na miseczce kładziemy sitko. zioła miażdżymy na tarce. Następnie zawijamy miazgę w gazę i dokładnie wyciskamy nad miseczką. 
Należy bezwzględnie pamiętać o tym, że zioła stosowane w stanie surowym muszą być świeże i zebrane w pewnym miejscu lub hodowlane. Zbieramy je w odległości co najmniej 70 metrów od szos, zakładów przemysłowych czy ścieków.

Przy braku pokarmu

Składniki: 2 łyżki stołowe suszonych liści melisy, woda

Przygotowanie:
2 łyżki stołowe suszonych liści melisy zalać 3/4 szklanki ciepłej przegotowanej wody. Zamknąć szczelnie w szklanym pojemniku. Postawić w miejscu słonecznym na 2 dni. Przecedzić przez sitko i pić 4 razy dziennie po łyżce rozcieńczonej w szklance wody.

Napar

Składniki: 1 łyżka suchego rozdrobnionego ziela lub świeżych liści melisy

Przygotowanie:
1 łyżkę suchego rozdrobnionego ziela lub świeżych liści melisy zalać szklanką wrzątku. Parzyć pod przykryciem 20 min. Przecedzić. Pić trzy razy dziennie. Herbatka działa uspokajająco.

Nalewka

Składniki: świeżo rozdrobnione ziele melisy, gorący alkohol (40%-60%)

Przygotowanie:
1 część świeżo rozdrobnionego ziela zalać 5 częściami gorącego alkoholu (40%-60%), dobrze zamknąć i pozostawić na 7 dni. Przecedzić i zażywać 3 razy dziennie po 5 ml nalewki rozcieńczonej w 1/2szklanki wody. Można także smarować pleśniawki i opryszczkę.

Miód melisowy

Składniki: drobno poszarpane listki melisy, wódka, miód

Przygotowanie: Drobno poszarpane listki melisy zwilżyć wódką i zalać miodem. Spożywać 2 razy dziennie 1 łyżkę.

Maść na ugryzienia owadów

Składniki: 5 ml olejku eterycznego, 100 g maści bezzapachowej

Przygotowanie:
5 ml olejku eterycznego zmieszać ze 100 g maści bezzapachowej. Smarować bolące miejsca lub jako odstraszacz na komary i inne owady.

Olejek do masażu

Składniki: 5-10 kropli olejku z melisy, 20 ml olejku migdałowego lub oliwa.

Przygotowanie:
rozcieńczyć 5-10 kropli olejku z melisy w 20 ml olejku migdałowego lub z oliwy. W czasie napięcia nerwowego lub dolegliwości klatki piersiowej używać do masowania ciała.

Melisa - słodycz łagodności Melisa

Zastosowanie w leczeniu

 



Podobne

Kozłek lekarski - Lekarstwo na bezsenność
zastosowanie: bezsenności, nadciśnienie, nietrzymanie moczu

Dziurawiec zwyczajny - złoto rośnie na ugorach
zastosowanie: niepokoje, depresje, stres

Najnowsze

Jeżyna fałdowana - na układ trawienny i skórę
Glistnik jaskółcze ziele - naturalny sposób na kurzajki
Prawoślaz - ziola na łagodzenie kaszlu i podrażnień w zasięgu ręki