Orzech włoski (Juglans regia L.), należy do rodziny orzechowatych. Naturalnie występuje w Azji Mniejszej, w Chinach, na Kaukazie – największe lasy znajdują się w Kirgistanie, gdzie drzewa występują w prawie czystych lasach orzechowych na wysokości 1000–2000 m n.p.m. Natomiast w Europie, także w Polsce, jest pospolicie uprawiany i często dziczejący.
Orzech włoski jest dużym, jednopiennym drzewem, uprawianym w Polsce m. in. dla jadalnych owoców – orzechów. Liście orzecha wąskiego są duże nieparzysto-pierzasto złożone. Kwiaty męskie mają postać zwisających kotków, a żeńskie umiejscowione są na szczytach młodych pędów. Owocem jest nibypestkowiec, którego zewnętrzna część owocni (łupina) jest mięsista i zielona, łatwo odpadająca jesienią, a wewnętrzna zdrewniała. W środku, otoczone błoniastą łupiną, znajduje się jadalne nasiono. Łacińska nazwa rośliny Nazwa Juglans wywodzi się od łacińskich słów Jowisz (Iupiter) i żołędź (glandula), co oznacza „orzechy Jowisza”.
Surowcem leczniczym są liście orzecha włoskiego (Juglandis folium). W kosmetyce stosuje się też łupinę (Juglandis pericarpium).
Liście zawierają około 10% garbników (elegitannin) oraz pochodne naftochinonu, głównie juglon (5-hydroksy-1,4-naftochinon). Juglon jest nietrwały, występuje w świeżych, zielonych łupinach i w świeżych liściach, a w liściach suchych znajdują się tylko śladowe jego ilości.
Surowiec zawiera także flawonoidy, kwasy fenolowe, olejek eteryczny i inne związki.
Łupina zawiera również garbniki i pochodne naftochinonu.
Liście orzecha włoskiego stosowane są jako środek łagodzący powierzchniowe, niewielkie stany zapalne skóry, do płukania jamy ustnej w stanach zapalnych jamy ustnej i gardła, pomocniczo w leczeniu trądziku, niewielkich oparzeń skóry. Są używane także przy nadmiernym poceniu się dłoni i stóp. Wyciągi z surowca mogą być też składnikami preparatów kosmetycznych. Liście a także łupiny mają właściwości barwiące, co wykorzystywane jest w nadawaniu koloru włosów (w kosmetologii) oraz tkanin. Wykazano także właściwości przeciwrodnikowe i przeciwcukrzycowe ekstraktów z liści orzecha włoskiego.
Działanie liści orzecha włoskiego warunkują przede wszystkim garbniki. Są to związki, które posiadają właściwość tworzenia trwałych połączeń z białkami przez wiązanie się z grupami aminowymi aminokwasów. Tworzą w ten sposób nierozpuszczalne w wodzie kompleksy białkowo-garbnikowe – na błonach śluzowych i skórze tworzy się warstewka ochronna. Działają przeciwzapalnie, antyseptyczne, łagodzą podrażnienia, nadają barwny odcień włosom. Garbniki, działając ściągająco na skórę oraz ujścia gruczołów potowych i łojowych, hamują nadmierne wydzielanie potu i sebum.
Pochodne naftochinonu (m.in. juglon), ze względu na powinowactwo do grup aminowych keratyny mają właściwości barwiące skórę i włosy. Działają również przeciwbakteryjne, słabo promieniochronnie (UVB), mają bardzo niski współczynnik ochrony przeciwsłonecznej.
Juglon, świeże liście i łupiny z uwagi na właściwości barwiące są wykorzystywane w preparatach korygujących koloryt skóry (stosowanych do i po opalaniu), w produktach kondycjonujących przeznaczonych do ciemnych włosów, płukankach barwiących włosy, farbach do włosów, a także w szamponach przeciwłojotokowych z uwagi na właściwości ściągające.
W tradycji ludowej orzech włoski stosowano w nieżytach przewodu pokarmowego w postaci tzw. orzechówki – nalewki ze świeżych, niedojrzałych orzechów wraz z zieloną łupiną.
Odwar z surowca stosuje się na skórę w postaci kompresów lub częściowych kąpieli zmienionych zapalnie miejsc.
Przygotowanie odwaru: 4-6 g rozdrobnionych liści zalać 200 ml wrzącej wody, gotować 10-15 min.
Stany zapalne – odwar stosować w postaci kompresu na dotknięte obszary skóry 2 - 4 razy dziennie.
Nadmierne pocenie – odwar nakładać w postaci kompresu na dotknięte obszary skóry na 30 minut dwa razy dziennie lub moczyć w przygotowanym odwarze dłonie lub stopy dwa razy dziennie – rano i wieczorem.
Przeciwwskazaniami są: nadwrażliwość na substancję czynną, otwarte rany i rozległe uszkodzenia skóry. Nie zaleca się stosowania na duże obszary skóry i w postaci opatrunków okluzyjnych.
Stosowanie powoduje przejściowe przebarwienia skóry.
Nie jest zalecane stosowanie u dzieci i młodzieży poniżej 18 roku życia ze względu na brak wystarczających danych.
Nie używać dłużej niż 1 tydzień. Jeśli objawy nasilą się w trakcie stosowania produktu należy skonsultować się z lekarzem.
Zioła do zaparzania – zielarnie
dr Renata Dawid-Pać – doktor nauk farmaceutycznych, absolwentka specjalności zielarskiej Wydziału Farmaceutycznego Akademii Medycznej im. K. Marcinkowskiego w Poznaniu. Ukończyła również studia podyplomowe na kierunku Chemia Kosmetyczna na Politechnice Warszawskiej.
Pracownik naukowy Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu. W Katedrze Naturalnych Surowców Leczniczych i Kosmetycznych zajmowała się badaniami składu chemicznego roślin, ich zastosowaniem w fitoterapii i kosmetologii oraz opracowywaniem składu kosmetyków.
Promotorka wielu prac magisterskich o tematyce kosmetologicznej, współautorka podręczników i książek popularno-naukowych.