Rdest ptasi (Polygonum aviculare) jest to gatunek rośliny z rodziny rdestowatych. Potoczne nazwy to: drutowiec, wróble języczki, świńska trawa, bzdziorst. Ten pospolity chwast rozprzestrzenił się na całej kuli ziemskiej. Rośnie prawie wszędzie: na polach, w ogrodach, piaszczystych nieużytkach, podwórkach.
Nazwa tej rośliny Aviculare znaczy ptasi i odnosi się do tego, że jest ulubionym pokarmem wielu gatunków ptaków, a szczególnie wróbli i ptactwa domowego, tzn. kur, gęsi, kaczek. Jest również przysmakiem świń, stąd nazwa ludowa świńska trawa.
Ta rozpowszechniona roślina zielna ma długą, cienką rozesłaną na podłożu łodygę. Ulistnienie jej jest drobne, eliptyczne. Małe, niepozorne kwiatki o barwie białej lub czerwonawozielonej są zebrane po kilka w kątach liści. Owoce to małe orzeszki o długości 3mm. Kwitnie od czerwca do października.
Rdest ptasi zawiera: flawonoidy, krzemionkę, garbniki, fenolokwasy, cukry, śluzy, sole mineralne
Różnorodny zespół składników leczniczych sprawia, że ziele rdestu ptasiego stosuje się w wielu schorzeniach, m.in. jako środek moczopędny, który sprzyja usuwaniu wraz z moczem soli potasu i sodu, a takze mocznika - stąd zastosowanie w skazie moczanowej i w chorobach reumatycznych. Związki zawarte w tej roślinie mają również działanie rozkurczowe, poprawiające przemianę materii. Pomocne są też w chorobach płuc, wątroby, przewodu pokarmowego oraz przy przeroście gruczołu krokowego. Młody rdest zebrany wczesną wiosną można dodawać do sałatek, lecz na ogół stosuje się go w postaci naparów i odwarów. Wchodzi tez w skład wielu mieszanek ziołowych, które są ogólnie dostępne w aptekach i sklepach ziołowych.
Nie należy zażywać preparatów z rdestem ptasim przy uczuleniach na promienie słoneczne, dusznicy bolesnej, przy zapaleniu żył, skłonnosci do tycia, opryszczkach, cukrzycy oraz po zawałach.
1 łyżkę stołową ziela zaparzyć szklanką wrzątku. Parzyć pod przykryciem przez 10 minut. Przecedzić.
Pić przy chorobach nerek, zapaleniu pęcherza moczowego i kamicy nerkowej po pół szklanki ciepłego naparu 5 razy dziennie
Po 100 g ziela rdestu ptasiego i koszyczka rumianku, po 50 g znamienia kukurydzy, korzenia biedrzeńca, liści porzeczki czarnej, liści poziomek, lisci borówki brusznicy, liści borówki czarnej i lisci maliny dobrze wymieszać. Łyżeczkę do herbaty mieszanki zaparzyć szklanką wrzątku. Parzyć pod przykryciem pół godziny. Przecedzić.
Pić przy leczeniu przerostu gruczołu krokowego, szklankę gorącego naparu 2 razy dziennie po jedzeniu.
Osiem części rdestu ptasiego, jedną część owoców jałowca i kruszyny dobrze wymieszać. Czubatą łyzkę stołową mieszanki zalać szklanką wrzątku. Wolno gotować na małym ogniu przez 10 minut. Przecedzić.
Pić przy bólach wątroby i bólach artretycznych szklankę ciepłego wywaru 3 razy dziennie.