Herbata biała Pai Mu Tan: Pai znaczy biała, a Mu Tan peonia, pochodzi z Fujianu, wytwarzana z pąków i młodych liści odmian krzewów „da bai” i „shui xian bai”. Zbierane wiosną pędy składają się z jednego pąka i dwóch liści. Kształtem przypominają one kwiat peonii, której herbata ta zawdzięcza swoją nazwę. Liście tej herbaty mają szarozielony kolor z lekko żółtym odcieniem i są od spodu pokryte białym meszkiem. Napar posiada harmonijny smak i złoty kolor, z akcentem bieli i szarości.
Najlepsze herbaty tego gatunku odznaczają się naturalnym kształtem liścia i wielką ilością białych włosków (Bai Hao). Jasnożółty napar odznacza się lekko kwiecistym, ziołowo-orzeszkowym aromatem. W smaku jest gładki jak jedwab. Picie takiej herbaty codzienność czyni świętem. Pai-Mu-Tan jest najbardziej luksusową z herbat.
Właściwości lecznicze białej herbaty Pai Mu Tan:Herbata Pai-Mu-Tan zawiera dużą ilość przeciwutleniaczy opóźniających starzenie się komórek a także zmniejszających ryzyko zachorowań na raka.
A także:
1-2 łyżeczki na filiżankę (180-200 ml)
Herbatę zalewamy świeżo przegotowaną wodą i ostudzoną do temp. 85 st. C. Czas zaparzanie do 7 minut
Do Pai Mu Tan niewskazane są dodatki smakowe.